Hoofddoek verbod wankelt

Allah verandert de situatie van een volk niet
zolang het volk zelf niet verandert
Laten we nog harder proberen en geduldig volhouden
om in eerste instantie een goede mens en Moslima te zijn
Laten we bidden, oprecht en diep,
dat Allah dit verbod ook bij ons opheft
en vooral dat Hij de onredelijke vrees
voor de Islam en vrouwen met hoofddoek
wegneemt bij de mensen rondom ons!

Duitse leraressen in openbare scholen mogen voortaan weer hun hoofddoek dragen in de klas. Dat heeft de hoogste gerechtelijke instantie van Duitsland, het Grondwettelijk Hof in Karlsruhe, geoordeeld.

In 2003 stond datzelfde Hof het hoofddoekenverbod nog toe. Verschillende Duitse deelstaten hadden het verbod vervolgens ingevoerd.

De nieuwe uitspraak komt er echter na de klachten van twee vrouwen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Zij wilden hun hoofddoek graag in de klas dragen. Zo was er geen verbod op het dragen van christelijke symbolen.

Het Hof volgde de redenering van de twee vrouwen en oordeelde dat het verbod in strijd was met de vrijheid van religie en dus ook met de grondwet. “Een verbod op hoofddoeken is enkel te rechtvaardigen als het een concreet gevaar betekent voor de vrede van een school of voor de neutraliteit van de staat”, aldus de rechtbank.

Het Hof vernietigde overigens ook nog een bepaling uit Noordrijn-Westfalen waarbij christelijke waarden en tradities voorrang moeten krijgen.

bron: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.2269248

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in je omgeving en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.