Kinderen leren over Islam en Arabisch

Nouman Ali Khan vertelt:
Er kwam een fantastische vraag van een moeder.

Vanaf wanneer leer ik mijn kinderen Arabisch? Mijn zoontje is 2,5.
Wanneer kan ik beginnen met hem Arabische grammatica te leren,
Quran, Tajwied, memoriseren,… Ik wil namelijk dat hij opgroeit met de Quran.

Wat mooi dat u zich daarover zorgen maakt voor uw kind, dat u wil dat hij de Quran leert… maar hij is 3 jaar oud! Bedaar, dame! Wat deed u toen u zo oud was?! Dat weet u niet meer! Je weet al niet meer dat je toen je schoenen verkeerd om aantrok…

Kinderen bevinden zich op de Fitra.
Ze zijn zo mooi. Laat ze met rust.

Leer ze wat, ja. Onderwijs ze op een liefdevolle manier. Er zijn kinderen die bekwamer zijn, die gemakkelijk bijleren en graag snel en veel willen leren. Dan geef je hen uiteraard die mogelijkheid. Andere kinderen spelen liever. Wel laat ze dat dan doen. Geef ze de tijd. Ouders moeten leren flexibel om te gaan met hun kinderen en ze niet allemaal dezelfde normen op te leggen.

Ze moeten leren om niet het ene kind met het andere te vergelijken, en al helemaal niet op het vlak van Quran. Ik heb zes kinderen en ze memoriseren de Quran niet allemaal op dezelfde manier. Ze studeren niet allemaal op dezelfde manier de Quran in. Absoluut niet! Eén van m’n kinderen slaagt erin iets uit het hoofd te leren in 5 minuten. Te gek! Die is zo snel als het op memoriseren aankomt. Het is onvoorstelbaar. En dan is er een andere en voor haar kan het een maand duren om datzelfde stuk te leren! Ik ga dan niet vergelijken: “Waarom ben jij niet meer zoals je zus?” Dat is dhulm en het wekt een gevoel van haat voor de Dien: “Door de schuld van dit boek houdt mijn papa meer van mijn zus dan van mij!” Dat is fout! Hou daarmee op!

Wees niet zo gestresseerd als het om je kinderen gaat!

Allah eist niet dat je kind een hafidh wordt.
Allah verwacht niet dat je kind een alim wordt.
Allah wil dat je kind een goede moslim wordt.
Allah wil dat je kind houdt van zijn of haar Dien.
Dàt is wat Allah wil. Dus bedaar een beetje.

Nu we het toch over kinderen hebben…
Er zijn enkele mensen naar me toe gekomen die vertelden:

“Onze kinderen zijn 5, 6 jaar oud. We hebben ze video’s getoond
over de tekenen van de Dag des Oordeels en we vertellen ze over Daddjal.”

En ik reageerde (geschokt): “Waarom doe je zoiets?! Waarom vertel je je kinderen over Daddjal?! Ze zijn pas 5! Die lopen een trauma op, makker!”IK word al bang als ik over hem lees, dan vertel je dat toch niet aan een kind!

Kijk, kinderen bevinden zich op de Fitra.  Weet je wat dat betekent?  Dat ze op dit moment niet verantwoordelijk zijn  voor mogelijk kwaad dat ze uithalen. Waarom wil je hen dan de vrees voor Allah opleggen  als ze die nog niet eens HOEVEN te hebben?! Echt niet!

“Vrees voor Allah” is voor iemand die ter verantwoording zal worden geroepen voor zijn daden. Ja of nee? Dit, nu, is de leeftijd waarop je hen laat kennismaken met de liefde van Allah, de barmhartigheid van Allah, de zorgzaamheid van Allah, de geschenken van Allah, de liefde voor de Profeet (vrede en zegeningen over hem)… Niets over vrees. Niets over Jahannam. Niets over Yaum al Qiyyaamah. Niets over Daddjal. Niets over grote oorlogen en tegenslagen.

Dat is niet wat kinderen nodig hebben. Het zal ze alleen maar traumatiseren. Zo gaan ze over hun Dien denken in angstaanjagende termen! Ze worden er doodsbang van! En kom dan niet met: “We vertellen ze ook wel positieve dingen, hoor.” Zo werkt het niet! Je kan een kind niet doen kijken naar een horrorfilm en dan zeggen: “Maar daarna hebben we hem een teddybeer getoond, dus het komt wel goed!” Dat doe je niet. Zoiets doe je gewoon niet. Het is zo schadelijk voor kinderen!

In het begin moeten we gewoon die fitra koesteren. Ze zijn geboren met de liefde van en voor Allah. Dat is wat Allah al in hen heeft ingeplant.

Koester en voed die liefde,
en vervang ze niet door angst.

De angst komt later, wanneer ze rijper en ouder worden. Dan kunnen we gaan praten over verantwoordelijkheid, aansprakelijkheid. Dàn vertel je hen over de Dag des Oordeels. Als je hen dat te vroeg leert, maakt dat alles kapot. Dag geldt ook voor Quran leren, en voor àlles wat je je kinderen leert. Zorg dat wat je hen leert leeftijd-eigen is en beminnenswaard.

Tegenwoordig is de belangrijkste prestatie wanneer het om onze kinderen gaat is niet hoeveel ze leren. Hoeveel ze leren is van totaal geen belang – sorry als iemand zich hierdoor beledigd voelt.
Wat wel belangrijk is, is hoeveel ze hun Rabb beminnen, hoeveel ze houden van hun Profeet (vrede en zegeningen over hem), hoe sterk hun karakter is, hoe waarheidsgetrouw en eerlijk ze zijn, hoe goed ze hun fouten kunnen toegeven, hoe open is hun communicatie met jou, … ?

Hun karakter is de hoofdzaak, niet hun kennis. 

Kennis is oppervlakkig en dient vooral om aan andere te worden getoond.
Ik beweer niet dat kennis niet belangrijk is, maar ze zal ALTIJD ondergeschikt zijn aan het karakter.

Nu gaat het erom dit karakter te vormen, die persoonlijkheid te voeden, met een klein beetje kennis tussendoor. Er zijn genoeg kinderen die al heel jong de hele Quran uit het hoofd kennen maar geen karakter hebben. En dat is niet hùn schuld. Het enige waar men voor hen op hamerde was dat ze de Quran uit het hoofd moesten leren. Deze kinderen zullen liegen, ze zijn gemeen, ze spotten met hun vriendjes die niet zo snel Quran kunnen leren,… Ze doen alles wat je als moslim niet mag doen, maar ze zijn wel hufadh van de Quran. Ze zijn de trofeetjes van hun gemeenschap.

Wat hebben we gedaan?!
We leggen de nadruk op zaken waar Allah géén nadruk op legt,
en de dingen waarop Hij de nadruk legt zien wij over het hoofd.
En dan beweren we dat we de Dien dienen.

We moeten nog maar eens het evenwicht herstellen.
Kennis en karakter hebben elk hun plaats
en wij moeten een evenwicht vinden tussen die twee.

–  – –

Moge Allah, azza wa djal,
ons maturiteit en gezond verstand schenken

om onze kinderen een goede religieuze opvoeding te geven,
een evenwichtige benadering van de Dien,
een liefdevolle benadering van de Dien,
zodat ze achteraf niet bitter en teleurgesteld zijn
en andere dingen gaan zoeken dan de Islam om van te houden
doordat ze veel weten over de Islam maar hun hart ergens anders is.

 

 

BRON: https://www.youtube.com/watch?v=00gKKv9sxPo

Een andere overweging, wat uitgebreider:
https://www.youtube.com/watch?v=Ap-aFA7XLO4
Lees ook
https://mariaminislam.wordpress.com/2017/10/25/de-fitna-van-de-verloren-fitra/
https://muslimvrouwen.wordpress.com/2018/02/17/je-zal-maar-een-moslimkind-wezen/

BLOG POSTERS.png

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in je gezin en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.