Ben ik wel goed bezig?

In Surah 79 an Naziaat leren we onder andere over de Dawah van Musa (aleihi salaam) tegenover Fir’aun. In Ayah 18 nodigt Musa Firaun uit zich te reinigen. Het woord tazakka veronderstelt een geleidelijk proces van groeien naar beter en beter.  Daarna zegt Musa “En dat ik jou tot jouw Heer zal leiden?”

Kijken we eens naar het woord voor leiding: Huda

De oorsprong van het woord verwijst naar een rotsblok in het water. Een rots die nooit onder water komt te staan en die je dus kan gebruiken om je te oriënteren. Je kan aan een reiziger zeggen: bij die rots ga je naar links.

Zen and the Art of Wasting Time - Bonsai Rock, Lake Tahoe, Nevad

In het oude Arabisch werd het woord ook gebruikt voor het heldere licht van de dag: bij goed licht zie je de weg duidelijk. Wanneer Musa aanbiedt “ahdiejaka” (ik zal je leiden) zegt hij dus eigenlijk: ik zal je de duidelijke mijlpalen tonen die je kan volgen om je doel te bereiken. 

Leiding, Huda, is dus steeds heel simpel en duidelijk.
Dat is een eerste teken waaraan je Leiding herkent.

Hoe weet ik dat ik op de goede weg ben?
Je eerste mijlpaal is de belangrijkste want die zet je op de goede weg. Daarna is het zaak om stap voor stap aan je eigen tempo verder te gaan. Stilstaan is achteruitgaan zegt men wel eens en ook de Islam verwacht dat je tazkiya doet: jezelf zuiveren, beetje bij beetje bijleren en beter worden.

Je zit goed
als je de eerste mijlpaal hebt gehaald:
je hebt je bevrijd
van groot kwaad en zware zonden.
Punt.

Ustadh Nouman Ali Khan ergert zich vaak tijdens zijn lezingen aan de overspannen eisen die mensen stellen … en dan vooral aan anderen. Een nieuwe moslim krijgt een scheve blik als ze niet meteen hoofddoek draagt. Een moeder doet haar beklag over haar zoon omdat hij hele dagen basket speelt. En dan? Als hij daardoor wegblijft van zijn vrienden die de meisjes nalopen, dan blijft hij weg van kwaad. “Ja maar, hij staat niet op tijd op voor Fajr en hij doet het zo slecht op de zondagsschool.” Geef hem tijd! Een vader ranselt zijn dochter omdat ze zich schaamt om een hoofddoek te dragen. Ze moet leren en groeien.

Allah gaf de eerste Moslims de tijd (alcohol en hijab, en zelfs de vijf gebeden, kwamen pas na jàren). Waarom geef jij jezelf, je kind, je partner, je broeder en zuster in de Islam dan niet de tijd?

In de eerste jaren van de Islam zag je niet aan het uiterlijk van de mensen dat ze Moslim waren en toch vielen ze op en maakten ze indruk. Ze werden niet vervolgd voor hun hoofddoek. Waarom dan wel? Omdat hun GEDRAG verschilde van dat van de Quraysh en de Quraysh daardoor in een slecht daglicht kwamen te staan: geen bedrog meer maar eerlijkheid, geen onrecht tegenover wezen en meisjesbaby’s, geen verdrukking van arm door rijk, … en dat allemaal omdat je de afgoden verwerpt en je onderwerpt aan de ene Schepper van alles en iedereen.

Ook de Quran maakt vaak genoeg duidelijk dat je perfecte “daden van Ibada” kan verrichten en toch fout zitten. Denk maar aan de munaafiqoen en aan de geleerde, de mujaahid en de vrijgevige weldoener die op de Dag des Oordeels te horen krijgen: “Je hebt dat enkel gedaan voor het oog van de mensen, niet voor Mij” – en ze worden afgesleept naar de Hel.

Ibada is belangrijk, maar alleen
als ze goed gedrag ondersteunt.
Een Moslim is
in de eerste plaats een goed mens.

We kennen de Hadith maar al te goed, maar vergeten hem gemakkelijk. Dus even ter herinnering: De man die honderd mensen had vermoord. Hoeveel goed had hij gedaan? Hoeveel sadaqa had hij gegeven? Niets. Helemaal niets. Maar hij had zich afgekeerd van zijn moordlust en had een eerste stap gezet naar beterschap. Dat volstond voor Allah om zelfs de aarde wat uit te rekken zodat Hij de man in Jennah kan verwelkomen.

Als je iemand alle regels en regeltjes oplegt
en hen verwijten naar het hoofd slingert
wanneer ze niet (snel genoeg) gehoorzamen,
dan pleeg je een groot onrecht tegenover
die mens, de Islam en Allah’s boodschap.

Allah heeft de Profeet (vrede en zegeningen over hem) gezonden als een Rahma, barmhartigheid. Als we beweren dat we zijn voorbeeld volgen, kunnen we best met dat aspect beginnen want het was een belangrijk kenmerk van zijn zending.

Lees ook: Dawah, stap voor stap

 

 

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in je geloof en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Ben ik wel goed bezig?

  1. Pingback: Huda – Leiding | Quran waarderen

Reacties zijn gesloten.