Treuren mag in de Islam

In zijn lezing over de Du’a aan het einde van Surah Baqarah (Edele Quran 2:286) gaat Nouman Ali Khan in op het drama van het verlies van een kind. (minuut 28:40 – 32:16). Ken je iemand die op die manier werd getroffen, laat haar dit dan lezen!

“Onze Heer, bestraf ons niet
als wij vergeten of als wij fouten maken.

Onze Heer, belast ons niet
zoals U degenen vóór ons belast heeft.

Onze Heer, belast ons niet
met wat wij niet kunnen dragen

en scheld ons kwijt en vergeef ons
en wees ons genadig.
U bent onze Meester
en help ons tegen het ongelovige volk.”

Over deze Du’a weten we van onze Profeet (vrede en zegeningen zijn met hem) dat Allah bij elk van die smeekbeden antwoordt: Qad fa’alt – Is al gebeurd! Mijn dienaar vraagt me dit, het is al gebeurd. Ik zal je nooit iets opleggen dat je niet aan kan.

wenende moeder.png
Maar dan komt een zuster
naar me toe en zegt:
“Ustadh,
ik heb mijn kind verloren.
Waarom is dat gebeurd?
Wat heb ik verkeerd gedaan?
Mijn schoonfamilie zegt
dat het komt doordat ik
een gemeen mens ben.”

Neen!
ZIJ zijn gemeen!
Niet jij.


Wat jou is overkomen is ook de Rasoel van Allah (vzzmh) overkomen. Hij heeft ook kinderen verloren, toch? Nu voel jij wat de Profeet (vzzmh) heeft gevoeld. Jij staat nu dichter bij de Boodschapper (vzzmh) dan de meeste mensen ooit zullen ervaren, want je voelt hetzelfde als hij. Daarom zijn de Ayaat die de Rasoel (vzzmh) kreeg om hem te troosten nu ook voor jou bedoeld: Inna ataynaaka al Kauthar!
 Ze werden gezonden als troost voor hèm en omdat jij je kind hebt verloren, zijn die Ayaat ook speciaal voor jou bestemd! Speciaal van Allah!

Allah zou je nooit je kind hebben laten verliezen als Hij wist dat je het niet aankan. Zoveel vrouwen kunnen dit niet dragen. Jij wel. Je bent sterk genoeg. Daarom krijg je van Hem een zwaardere beproeving opdat je ook zoveel dichter bij Hem kan komen, opdat je die nabijheid tot Allah kan verdienen en opdat je de nabijheid van de Rasoel (vzzmh) verdient. Hoe dichter je bij Allah wil komen, hoe meer offers je moet brengen. Allah heeft je dus uitverkoren. Je bent bijzonder voor Hem! Het verlies van je kind is dus geen straf!

Bovendien zijn er mensen die hun kinderen hun hele leven lang mogen houden. Alhamdolillah. Moge Allah onze kinderen behoeden. Maar sommige van die kinderen groeien op tot mensen die ongehoorzaam zijn aan Allah, die de Islam laten varen en de Dien de rug toekeren. Wat volgt is generatie na generatie van niet-moslims en op de Dag des Oordeels zal je niet van die kinderen houden. Hier wel. Hier hou je van hen, maar daarboven zal dat niet zo zijn: alle relaties zullen worden verbroken, je zal wegvluchten van je kinderen.

moeder en kin
Maar dit kind, dat gestorven is,
waar is dat heengegaan?
Naar Jennah.
En vanwege jouw Sabr  
zal je
worden herenigd met je kind.
Jullie hereniging is gegarandeerd
als jij je Imaan behoudt.
Andere mensen moeten smeken
om deze hereniging,
terwijl die van jullie al vaststaat.


Proficiat!
Die kinderen zijn niet weg.
Ze wachten je op.

sabrun jamiel

Maar wat doen wij met de mensen?
Dit is hoe lelijk en gemeen moslims zijn
die afdwalen van het Boek van Allah:
“O, je kind is gestorven?
Dat is dan een straf van Allah.
Je bent vervloekt.”

Astagfirullah!
Maak mensen niet kapot!
Onze Boodschapper (vzzmh)
zou zoiets nooit doen!

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in je geloof, je gezin en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.